Logo
Mad med omtanke

Mad med omtanke

Mad med omtanke

Af Jens Jensen 30. august 2024

“Mad med omtanke” står der på det kommunale køkken Åkandens bil, som leverer mad til ældre og handicappede i kommunen. Åkanden kan desværre  ikke fortsætte driften i de nuværende lokaler i Tarm, der er i meget dårlig forfatning. 

I Socialdemokratiet ønsker vi fortsat, at kommunen skal levere et godt madtilbud til en fair pris. Derfor synes vi, det er omtanke at undersøge, om der er penge sparet ved at konkurrenceudsætte det kommunale køkken - inden vi bruger millioner på at etablere en ny løsning. 

Det var min indgangsvinkel, da jeg gik til møde i Social- og sundhedsudvalget tidligere i august. Men et flertal i Social- og sundhedsudvalget besluttede, at Åkanden skal fortsætte i nye, lejede lokaler. Flertallet ønskede altså ikke at se nærmere på mulighederne med konkurrenceudsættelse.  

“Socialdemokratiet plejer ellers ikke at være fan af udlicitering", tænker du måske. 

Men vi er begejstret for udsigten til en besparelse på 6 mio kr. årligt, som i stedet kan bruges på kernevelfærd.

Vi er begejstret for at sikre den bedst mulige madservice til den lavest mulige pris til borgerne. Det er mad med omtanke. 

Sagen tager udgangspunkt i en rapport fra PWC, som konkluderer, at kommunen kan producere et måltid til 67 kr., mens en privat leverandør skal have 100 kr. 

Jeg ved, at Varde Kommune betaler 60 kr. for et måltid hos en privat leverandør og er godt tilfredse. Derfor valgte jeg sammen med Linda Nielsen at undlade at stemme, da sagen blev behandlet i udvalget - vi mangler simpelthen et troværdigt beslutningsgrundlag.  

Rapporten har ikke bidraget med andet end forvirring og en regning fra PWC. 

For et par dage siden mødtes Byrådet så til den årlige budgetkonference og besluttede at lave et udbud af et helt nyt kommunalt køkken - fra teske til tagrende.

Det er jeg tilfreds med. 

Vi får en reel pris på hvad det koster, hvis kommunen fortsat selv skal drive madserviceområdet. Det er desværre ikke en del af aftalen at undersøge konkurrenceudsættelse yderligere, men det skal ikke afholde mig fra lidt omtanke ved at sammenholde kommunens udgifter med prisniveauet hos private leverandører. 

Borgerne skal have det bedst mulige tilbud til den lavest mulige pris.