Logo
Lad os få alle fakta på bordet om lægebilen

Lad os få alle fakta på bordet om lægebilen

Lad os få alle fakta på bordet om lægebilen

Af Jens Jensen26. september 2023

Man kan sige meget om vestjyder, men herude vest på, der er et ord et ord, sådan har det været igennem generationer.

Da man for flere år siden lukkede sygehusene, først i Tarm og senere i Ringkøbing, blev aftalen med region Midt/Ringkøbing Amt, at der blev indsat sygeplejerske-bemandede akutbiler i Tarm og Ringkøbing. De 2 akutbiler blev i 2018 erstattet af en lægebil, der skulle dække primært Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ordningen med lægebilen har skabt tryghed for borgerne i Ringkøbing- Skjern Kommune, og Regionen Midtjylland har holdt ord, lige indtil den seneste budgetaftale. Regionen har smidt fløjlshandskerne og et ord er ikke længere et ord.

Jeg gør regionsrådsformanden opmærksom på, at alt ikke er så rosenrødt, som det billede, der blev tegnet i TV Midtvest for nogle dage siden. Jeg har fuld respekt for de reddere og paramedicinere, der hver dag er med til at skabe tryghed for borgerne her i Ringkøbing-Skjern Kommune. De gør en fantastisk indsats. Men tidslerne bliver vi nødt til at have med i debatten, for de en del af de problemer, regionsrådsformanden let og elegant springer over.

Det er ikke sandt, når der bliver sagt, at vi er godt dækket ind af 2 lægehelikoptere, for i dårligt vejr, eksempelvis tåge, kan ingen af de 2 helikoptere lette eller lande. Det betyder, at lægebilens funktionsdygtighed er stærkt begrænset fra oktober til marts.

Hvis en borger i Hvide Sande får en blodprop i hjertet, skal borgeren til Skejby hurtigst muligt. Hvis helikopteren KAN flyve, ledsager lægen borgeren på helikopterturen. Når helikopteren IKKE kan flyve, bliver det en lægebils opgave at transportere borgeren til Skejby.

Med det setup regionsrådet lægger op til, skal lægebilen køre fra Herning til Hvide Sande og retur til Herning. Det optager bilen i mindst 3 timer, hvilket efterlader Holstebro-lægebilen med et enormt stort område, den skal dække.

Det er helt urealistisk, og kan i værste konsekvens koste menneskeliv.

Jeg læser ofte, at der er mere behov for lægerne på sygehuset end i bilerne. Jeg køber simpelthen ikke det argument, for langt de fleste læger i lægebilerne kører på de dage, de har fri fra sygehusene.

Lad os få fakta på bordet: Hvor mange dage holder lægehelikopteren stille pga dårligt vejr? Det svar skylder man borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.