Logo
Et af tre specialcentre skal lukkes

Et af tre specialcentre skal lukkes

Et af tre specialcentre skal lukkes

Af Linda Nielsen 22. oktober 2024

Ingen spareøvelse, men tilpasning til det faldende børnetal

I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi 3 specialcentre, Øst, Syd og Vest, som hører til under Spjald Skole, Skjern Folkeskole og Ringkøbing Skole.

 

Specialcenteret er et sted, hvor elever med indlæringsvanskeligheder, diagnoser som ADHD, autisme og andre udfordringer kan finde ro, hjælp og et fællesskab, hvor de føler sig set og forstået. Som et alternativ til at blive presset ind i et skolesystem, der ofte ikke har ressourcerne eller kompetencerne til at håndtere deres behov, giver specialcenteret en mulighed for at eleverne kan udvikle sig i deres eget tempo og opnå succes på deres præmisser.

Færre elever

I de seneste 18 måneder har de tre specialcentre haft en markant nedgang i elevtallet, imens der har været en stor stigning i antallet af børn, der bliver visiteret til specialskoler. Det gør det svært at opretholde et fagligt bæredygtigt læringsmiljø og en økonomisk forsvarlig struktur i specialcentrene.

Derfor skal Børne- og familieudvalget nu træffe den svære beslutning at lukke
ét af specialcentrene. Ved at samle elever og medarbejdere på 2 i stedet for 3 matrikler, kan vi fortsat tilbyde et fagligt bæredygtigt lærermiljø.

 

Der er flere hensyn at tage:

  • Vi skal så vidt muligt at begrænse elevernes kørselsafstand
  • Der kan være et særligt pædagogisk miljø på et specialcenter, vi ønsker at bevare
  • Der skal plads nok på de to tilbageværende centre til at modtage elever og medarbejdere fra det center, som lukkes

Og det helt store spørgsmål: Skal vi lukke hurtigt eller bruge en million kroner på at give børnene endnu et år?

En langsom afvikling giver måske umiddelbart en blidere overgang for børnene, men der er også ulemper:

  • Personalet som ved, at deres arbejdsplads er på vej til at lukke, kan meget vel begynde at søge andet arbejde. Men hvis lærerne forsvinder før tid, risikerer vi at udhule specialcentret, så vi alligevel ikke tilbyder den nødvendige kvalitet i undervisningen og støtte til børnene.
  • Der er risiko for, at forældre der ved, at lukningen kommer, vil vælge at skifte deres børn til en anden skole med det samme for at undgå usikkerheden ved en skole, der snart lukker, og en langsom afvikling kan ende med at skabe den uro, vi forsøger at undgå. 

Hvis vi vælger at lukke hurtigt, kan vi skabe en mere kontrolleret overgang, hvor børnene kommer hurtigt over til de nye tilbud, uden at skulle gennem en lang periode med uvished. 

 

Det kan give børn og forældre klarhed og ro omkring, hvad der skal ske, og lærerne vil ikke stå i en limbo-situation, hvor de ikke ved, om de skal blive eller gå. 

 

Jeg vil argumentere for en hurtig lukning: Af med plasteret, for en langsom lukning gør for ondt.  

Byrådsbeslutning i februar 2025

Børne- og familieudvalget behandler spørgsmålet om hvilket specialcenter, der skal lukkes og hvorvidt det skal foregå hurtigt eller langsomt.  

 

Når vi lukker et specialcenter, ændrer vi i kommunens skolestruktur. Det skal besluttes på et byrådsmøde på baggrund af indstilling fra Børne- og familieudvalget og udtalelser fra skolebestyrelserne ved de berørte skoler.

 

Byrådet træffer endelig beslutning den 18. februar 2025, hvorefter lukningen kan effektueres til august 2025.