Drøm og virkelighed for kommunal madservice
Drøm og virkelighed for kommunal madservice
Af Linda Nielsen8. november 2024
Under de politiske drøftelser om en nødvendig og dyr renovering af det kommunale køkken Åkanden, argumenterede vi i Socialdemokratiet for at konkurrenceudsætte den kommunale madservice.
Ikke fordi vi er utilfredse med Åkandens mad eller service. Slet ikke.
Den eneste bekymring vi har, er prisen. Vi har et ansvar for at sikre, at borgerne får den bedst mulige kvalitet – mindst på niveau med hvad Åkanden tilbyder - til lavest mulige pris.
Tilfredshedsundersøgelse
Den analyse, der lå til grund for beslutningen om ikke at konkurrenceudsætte madområdet, var fejlbehæftet og kunne ikke bruges til noget som helst.
På Åkanden har man nu valgt at lave en brugerundersøgelse, og leder af Sundhedscenter Vest Ulla Svendsen udtaler: ”…vi laver en gang imellem en undersøgelse for lige at sikre, at vi er på rette vej og at borgerne får det, de gerne vil have, for god og sund mad er en væsentlig faktor i det gode liv.” I undersøgelse spørges der dog ikke til, hvorvidt kosten opleves som sund.
Den kommunale administration konkluderer, at undersøgelsen viser stor tilfredshed med Åkanden og fremhæver borgernes svar i de åbne kommentarer, hvor der dog også er bemærkninger om sejt kød, rå kartofler, manglende variation og ønsker om flere kartofler og grøntsager.
Nuvel. Man kan aldrig gøre alle tilfreds.
Men jeg håber, at ledelsen også vil bruge undersøgelsen til at forbedre de områder, hvor brugerne peger på udfordringer.
Man kan altid blive bedre.
Drømmen om duften af lokale frikadeller, der steger i køkkenet
Mit drømmescenarie er, at det ikke altid var økonomien, der skulle veje tungest, når vi drøfter kernevelfærd.
Vi har 7 decentrale plejehjemskøkkener tilbage i Ringkøbing-Skjern Kommune. Skal de renoveres på et tidspunkt, er der penge at spare ved at få maden fra et centralt produktionskøkken.
Det er vores politiske ansvar at få mest muligt ud af den kommunale økonomi. Men jeg drømmer om, at det måtte dufte af frikadeller, der steger i køkkenet på alle kommunens plejehjem.
Og jeg kunne forestille mig, at vores fælles køkken køber fødevarer fra vores mange lokale producenter af kød, grøntsager, brød, kaffe, juice osv. for at skabe et bæredygtigt fødevaresystem.