Logo
Birgitte Vindings Sjælefred...!

Birgitte Vindings Sjælefred...!

Birgitte Vindings Sjælefred...!

Af Søren Elbæk11. januar 2024

Birgitte Vinding fra Stauning fejrer nytåret ved at kaste sig ind i debatten om etablering af energiparker i Ringkøbing-Skjern Kommune. Jeg tror jeg har forstået, at hun fornægter klodens kritiske tilstand - og jeg tror også jeg har forstået, at hun ikke ønsker nogen handling der kan imødegå den alvorlige udfordring.

Under alle omstændigheder er jeg sikker på, at Birgitte Vinding ikke ønsker energiparker etableret - så hun kan se dem fra hverken køkkenvindue, gårdsplads eller sogneskel. Det er hun i sin gode ret til at have en mening om.

På Facebook har hun suppleret hendes debatindlæg med en lille film. Jeg antager den er optaget nær hendes hjem i Stauning. Smukt. Filmen viser åbne marker så langt øjet rækker. “Sjælen får fred” gør hun opmærksom på. Det må jo være udsigten hun hentyder til. Det er svært at mobilisere stor uenighed med hende.

Jeg tillader mig at kommentere på Birgitte Vindings holdning, hendes argumenter og måske særligt hendes akavede pointe. Efter min opfattelse er der hverken hoved eller hale i noget af det.

Birgitte Vindings film viser ikke natur. Den viser kultur. Det er nemlig opdyrkede marker - der sådan set lige så godt kunne defineres som et produktionsapparat. Det har formentlig været opdyrket i snart 100 år.

 

 

Det er velkendt af alle der har den mindste kendskab til landbrugsdrift, bæredygtighed og grøn omstilling - at landbruget repræsenterer 25 % af landets samlede udledninger af drivhusgas. Hvis vi sætter os på hænderne - som jeg forstår Birgitte Vinding havde tænkt sig at gøre - vil det være 45 % i 2030. 60 % af Danmarks arealer er opdyrket landbrugsjord. Det er fakta der ikke burde afstedkomme den sjælefred hun omtaler.

Landbruget har haft afgørende betydning for vores område. Jeg synes man skal stoppe en usaglig hetz mod landbrugets rolle i forhold til udledning af CO2. Landbruget har forfulgt den mulighed Danmark havde for at blive et rigere samfund. Det startede med hede opdyrkningen og siden har landbruget skabt betydelige værdier til vores område - og til Danmark iøvrigt. Det kommer de også til i fremtiden, men det bliver i en anden udgave.

Nu har vi en ny situation i Danmark. I verden. Den må vi forholde os til. Landbrugets rolle i Danmark er reduceret. For 200 år siden var 60 % af landets befolkning beskæftiget ved landbrug. I dag er det 2 %. Særligt siden 2. verdenskrig har Danmark udviklet sig til at blive et konkurrencedygtigt industriland - der er absolut førende, bla. når det gælder teknologi til den nødvendige grønne omstilling i hele verden.

Birgitte Vinding skulle bevæge sig ud af gårdspladsen og trille en tur til Lem, Skjern eller Ringkøbing - og filme de virksomheder der arbejder med den grønne omstilling på et fabriksgulv - og som derigennem beskæftiger tusindvis af medarbejdere hver eneste dag. Virksomheder og medarbejdere der gør en helt konkret forskel i denne verden.