Stemmer for forandring
Stemmer for forandring
Af Søren Elbæk18. oktober 2024
Tirsdag aften vedtog et stort flertal i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, at arbejde videre med 6 af de 27 ansøgninger kommunen har modtaget. Målet er, at få etableret 1000 hektar solceller og omkring 25 vindmøller som skal forsyne Megaton i Stoustrup med strøm, så en produktion af brint kan igangsættes.
Nu starter den proces, der skal afdække hvor solceller og vindmøller skal være placeret – og om der er opbakning til det lokalt.
Når man bliver valgt til byrådet, får man magt
Den magt kan man så forvalte som man selv vil.
Man får mulighed for at deltage i en række officielle arrangementer, hvor man kan stå i sit pæneste tøj, og til politiske topmøder, hvor man møder ministre i jakke- og kjolesæt, der langt overstiger det man selv kan hive ud af klædeskabet.
Man bliver genkendt i Brugsen, hvor mennesker hilser på en med et lille nik med hovedet.
Magten bliver også benyttet til at afgøre ansøgninger om alt fra etablering af carporte, gylletanke, svinestalde og produktionsvirksomheder.
Magten kan også bruges til at smøre den kommunale velfærd - det bruger vi egentlig ikke meget tid på, fordi pengene sjældent rækker til alt det, vi kommer til at love i en valgkamp. (Praktisk ville det egentlig være, hvis det på bagsiden af alle valgbrochurer fremgik, at man tog forbehold for eventuelle ændrede forudsætninger for overholdelse af valgløfter.)
Magten kan også bruges til at forskønne kommunen med blomsterkummer, kunst i det offentlige rum, udplantning af træer, opstilling af borde/bænke-sæt og nedrivning af gamle bygninger.
Hvis man holder sig nogenlunde inde for skiven af det, borgerne synes om, kan man blive genvalgt mange gange.
Man kan også bruge magten til at forandre
Sætte en ny retning. Forsøge at flytte kommunen på den store nationale spilleplade. Få øje på nye udviklingsmuligheder.
I næsten alle valgbrochurer står der UDVIKLING på hver anden linje. Man vil sikre udvikling, god udvikling, sund udvikling, grøn udvikling eller bare en eller anden udvikling.
Jeg har aldrig set en valgbrochure - inkl. min egen - hvor der står, at man går til valg på afvikling eller et mål om at føre kommunen tilbage til et sted i en nær eller fjern fortid.
Jeg har heller aldrig set en valgbrochure, hvor der står at man går til valg på at forandre. For mennesker bryder sig egentlig ikke ret meget om forandringer. Dilemmaet er, at en forudsætning for udvikling ofte er - FORANDRINGER.
Først nu bevæger denne sag sig ned gennem en politisk tragt. Vi havde 27 ansøgninger. Nu går vi i gang med 6 ansøgninger. Først nu kan borgerne begynde at få et overblik over fordele og ulemper ved de enkelte projekter.
Vi forsøgte at opnå bred politisk opbakning. Det er nu lykkedes.
For det vi skal tage stilling til i dag - er en forandring af vores kommune. Der er mange årsager til det og der er mange der har en interesse i det. Nogle borgere mere end andre, men i den sidste ende handler det om en forandring af Ringkøbing-Skjern Kommune.
En forandring i vores opfattelse af landskabet, en forandring i energipolitikken, en forandring for klimaet, en forandring for nogle landdistrikter og en forandring for kommunens muligheder for at udvikle sig. Det er også en forandring i vores kulturarv og i forhold til den fortsatte historieskrivning.
Jeg tror ikke der er et eneste byrådsmedlem der har stemt hverken for eller imod dette projekt, fordi de vil kommunen det værst tænkelige. Jeg tror hvert eneste byrådsmedlem er optaget af at gøre det bedste for kommunen. Det er ikke underligt, at vi mennesker er så uenige om forandringer.
Jeg håber Ringkøbing-Skjern Kommune bliver tilført nye udviklingsmuligheder der holder længere end vores tid ud. At også vores børn og børnebørn får mulighed for at stille vækkeuret hver aften – i vished om, at der er noget at stå op efter næste morgen.
Det er derfor vi har arbejdet hen mod denne beslutning – gennem snart fire år. Fordi vi tror det skaber den forandring – der er en forudsætning for udvikling.